30 Mayıs 2011

KURDELE ÇİÇEK ÖRNEKLERİ "NASIL YAPTIM?" AÇIKLAMASI

Yoğun bir koşuşturma var bu aralar, istesem de bir türlü bilgisayarın başına oturup birşeyler yapamadım. 

Havalar da ısındı ya artık tamamen yaz moduna giriverdim. Yaz diyorum gerçi, ama hergün yine en az iki parti yağmur yağıyor. Nasıl baharsa, yazsa anlamadık bir türlü...

Sınavlardı, annemlerin işleriydi, tatil hazırlığıydı... derken vaktin nasıl geçtiğini anlayamıyorum. Kaldı ki çalışmıyorum, çalışsam kimbilir nasıl olur!!! 

Allah herkesin yardımcısı olsun...

Gelelim bu çiçekleri nasıl yaptığıma... 

Herşeyin bir kolayı var tabi! Alıyorsunuz şablonu, doluyorsunuz kurdeleyi kuralına göre, çıkarıyorsunuz, hop, çiçeğiniz (fiyongunuz) hazır!!! 

Size düşen renklerini ayarlamak :)

İşte tüm olay aşağıdaki yıldız şeklindeki plastik şablonlarla yapıldı. Siz de yoksa üzülmeyin, istediğiniz boyutlarda kartona çizerek siz de rahatlıkla hazırlayabilirsiniz bunları.

Ben nereden mi aldım? 

E-bay'den ısmarlamıştım, sağolsun abim de gelirken getirmişti. Bu markanın bir sürü ürünü var. Çoğunu artık Türkiye'de de bulmak mümkün. Ben çok gördüm satıldığını tuhafiyecilerde. 

"Neler yav?" bu ürünler derseniz eğer, buraya tıklayın ve "products" kısmında ürünleri inceleyin. Öyle şeyler var ki insan hepsini istiyor :))
Benim burada kullandıklarım ise burada.

Ürünler zaten nasıl kullanılacağını içeren açıklatyıcı şablonlarıyla geliyor ki yanda bunları görebilirsiniz. Zaten youtube'ta da onlarca video var, bir kere izlemeniz yeterli olacaktır. "Bow making" veya "Clover bow maker" şeklinde aratın.

Açıklayıcı kılavuz demişken şimdi buraya koymadan olmaz. Resimlerinden rahatlıkla çıkarabilirsiniz İngilizce bilmiyor olsanız bile. Kısım kısım büyüterek koyuyorum. Umarım anlaşılır.


Büyütülmüş hali aşağıdaki iki resimdir






Büyütülmüş hali aşağıdaki iki resimdir



Öyle resimlere bakıp da hemen dudak kıvırmayın, hiç de zor değil...

Kalın bir kartona yıldız şeklinde şablonunuzu çizin, kesin. Tek yapmanız gereken ortada kurdelenin geçişini sağlayacak boşluğun olması. 

Dedim ya ilgili internet sitesine ve youtube'daki videolara bakarsanız eğer yapmamanız mümkün değil!!!

Hadi bakalım, kolay gelsin...

Kalın sevgiyle!

26 Mayıs 2011

ZİGZAG KOLYE


Yapımı çok kolay bir kolye anlatacağım. Adını ben koydum, orjinali ne bilmiyorum. 

Şeklinden ötürü ben zig zag dedim, zig zag kolye oldu!

Bu arada yukarıdaki resme dikkatli bakınca farkettim kiiiii, boynumda kırışıklıklar mı var ne???? Nassıl yani????

Bu konuyla daha sonra ilgilenmeyi uygun görerek kolyeye geçiyorum yeniden :)

Gerekli Malzemeler:
-Kum boncuk.
-Misina veya naylon ip.
-Bit.
-İğne.
-Halka + papağan (klips).
-Kerpeten





Başlamadan belirteyim:

1. Misinanızı yapacağınız kolyenin ya da bilekliğin en az 4 katı uzunlukta olacak şekilde kesin.

2. Misina tek kat olarak değil çift kat olarak kullanılacak, bu sebeple kalın bir misina seçmeyin. 20'lik ya da en fazla 25'lik misina uygun olur.

3. Boynun/bileğin arkasına gelecek kısımlar için ben 5'er boncuk koyuyorum ama siz isterseniz daha fazla veya daha az sayıda boncukla aynı şeyi yapabilirsiniz.

Misinayı iğnenizden geçirin ve iğneyi kaydırarak misinanın ortasına kadar getirin.



Ardından önce halkayı ve 5 tane boncuğu iğneden geçirerek misinanın ucuna doğru itin, ama dikkat edin misinanın açık olan diğer ucundan çıkmasınlar.




Misinanın açok olan ucunu resimdeki gibi tutarak 5 boncuğun içerisinden (iğnenizin olduğu tarafa doğru) yürütün. "Bit"i takın, boncuklara doğru yavaşça itin ve misinanın ucunu bocuklardan geçirdikten sonra "bit"in içinden de geçirin.
  


Sonrasında da pense ile biti iyice sıkın. İyice diyorum çünkü aksi halde misinanın uçları rahatlıkla çıkacak ve kolyeniz kopacaktır.



Bit'i sıkıştırdıktan sonra muhtemelen misinanızın ucundan biraz artmış olacaktır resimdeki gibi. Onu da "bit"e yakın bir yerden makasla kesin



Bundan sonrası çok kolay. 5 boncuk ekleyin. Resimde görüldüğü gibi 3. ve 4. boncukların içerisinden iğnenizi geçirin ve çekin.

Buradan itibaren kolyenin sonuna kadar her seferinde 2 boncuk eklenerek devam edeceğiz.




Tamam, kabul ediyorum, kolye ilk başlarda hiç de iyi gidiyor gibi görünmüyor, ama biraz sabırla görün bakın çok güzel bir şey çıkacak ortaya... Ha bir de benim burada yaptığım gibi dünyanın en biçimsiz kum boncuklarıyla bu kolyeyi yapmaya kalkmayın, daha bir eğri eğri oluyor...! :))

İğneye 2 boncuk geçirin, diğer boncuklarınıza doğru itin.


Ardından iğneyi (+) işaretli boncuktan ve 1 numaralı boncuktan geçirerek sıkıca çekin. 2 numaralı boncuk zig zagın tepesi olacak.

Tüm kolye bu şekilde tamamlanacak.

Sanki yavaş yavaş birşeye benzemeye mi başladı ne??? :)
Bir kez daha tekrar edelim:

2 boncuk ekle.


Eklenilen 2 boncuğu diğer boncuklara bitişecek şekilde ilerlet.


Şekildeki gibi 2 boncuğun içerisinden iğneyi geçirip sıkıca çek




Bitiriken...

Sırasıyla 2 boncu, 1 "bit", 5 boncuk ve klipsi iğneye geçirin.


Klipsten sonra 5 boncuğun "bit"in ve sonraki 2 boncuğun içerisinden geçirmek suretiyle geri dönün. Ve sıkıca çekin. Resimdeki gibi olmalı kolyenizin son hali.



Son olarak da başlangıçta yaptığınız gibi pense ile "bit"i iyice sıkıştırn ve misinanın fazlalığını makasla kesin.






Ben misinayı az önce sizi söylediğimin tam tersi olarak çok kısa kestiğim için kolye değil ancak bileklik yapabildim Kolye örneği aşağıda. Bileklik olarak da fena olmadı gibi... :)




Farkedeceğiniz üzere kolyeyi yaptığım boncuklar çok daha düzgün. Haliyle kolye de daha düzgün duruyor. 

Bu model kolyenin uzunu olurmu hiç denemedim, sanki olmaz gibi geldi bana ama zevk sizin, istediğiniz uzunlukta yapın, takın!

İyi günlerde kullanın kolyenizi efenim...

Bu arada bugün Facebook'tan gelen bir uyarıyı burada da paylaşmak istiyorum, malum önümüz yaz...

Yaz ayları geldi çattı. Su aynı insanlar için olduğu gibi TÜM HAYVANLAR içinde vazgeçilmezdir, özellikle yaz aylarında. Yaz aylarında sokak hayvanlarının %70'i susuzluk tehdidi ile karşı karşıya kalmaktadır. 
Sıcağın etkisi ile her türlü içecek çabuk buharlaşır, tat değiştirir, bakteri üremesine yol açar. Bu yüzden her gün sokakta yaşamak zorunda kalan can dostlarımız için kapımızın önüne, parklara, ormanlara, sokak kenarlarına bir kap içinde yeterince taze su koymayı ihmal etmeyelim!











24 Mayıs 2011

KOVA KAPLAMA!

Komik bir başlık oldu ama daha uygununu bulamadım ne yazık ki! Fikri olan iletebilir :)

Aslında bugün buradaki fiyonkları nasıl yaptığımı anlatacaktım ama biraz daha meraklanın istedim (heh heeee).

İşin aslı şu; dün eve gelirken önünden geçtiğim bir mağazada bu çöp kovasını gördüm ve aklıma kağıt rulolarını koymak için ideal bir koruyucu olduğu fikri geldi. Hani bir anda başınızın üzerinde ampuller yanıp söner, gözleriniz parlar ya, işte o türden. Hemen aldım. Merak ediyorsanız söyleyeyim, 2 TL. 

Aldım ama desenini çok beğenmediğim için kaplamak istedim. 

Kaplarken de dedim ki nasıl yaptığımı göstereyim...

Aslında başka bir tanesini belki 2 yıl önce kaplamıştım ve hala kullanıyorum, salonumda koltuğun kenarında duruyor. Böylece çöp atmak için ikide bir mutfağa gitmeme gerek kalmıyor. Özellikle de film izlerken ve yerimden hiç kalkmak istemezken ve dağ gibi çekirdek yerken kabukları için tam bir kurtarıcı oluyor benim için :) 

Ayrıca plastik olduğu için de ıslak mendille rahatlıkla silinip temizlenebiliyor içi kirlendiği zaman.

Şu anda bunları yazarken diğer yandan da televizyonum açık ve "İyi Kötü ve Çirkin" oynuyor. Hani şu Clint Eastwood'un oynadığı ve hemen hepimizin müziğini bildiği kovboy filmi. Çok heyecanlı, çooook!

Müziğini hatırlayıp çocukluğunuza dönmek isterseniz eğer (bu ifade 35 yaş ve yukarısı içindir) burayı tıklayın :)

Neyse, tekrar konumuza dönüyorum. Bakalım neler lazım bize bunun için?

Gerekli Malzemeler:
-Plastik kova.
-Kaplamak için "halı kaydırmaz"
-Üzerini süslemek için ne isterseniz:
-Örülmüş çiçekler
-Yapboz parçaları
-Minik kurdele güller
-Kurdele
-Makas.
-Slikon tabancası






Bu arada başlamadan bir konuda uyarmak istiyorum sizi. Sıcak slikonla çalışırken amman dikkat! Benim gibi süpper becerikli (!!!) bile olsanız da erimiş slikon elinize bulaşabilir, eliniz yapıştırmaya çalıştığınız şeyle bütünleşebilir, kızarıp ardından su toplayabilir. 

Aslında bunlardan hiçbiri bana olmadı, ama size olabilir diye önceden söylüyorum, herhangi bir yanlış anlama olmasın! :) 

Öyle bir durumda en yakın soğuk su kaynağına koşun ve parmağınız (ya da nereniz yanmış ise) donuncaya kadar suyun altına tutun. Kolayca üstesinden gelin slikon yanığınızın!

Ben kovamı daha çok elimde kalan parçaları değerlendirmek suretiyle süsledim. Siz isterseniz düğme, ponpon, fiyonk, keçe... ne isterseniz ekleyebilirsiniz bu listeye. 

İşte bunlar benim "süs"lerim:











Bunları tığla örmüştüm vaktiyle, sıralarını bekliyorlardı kullanılmak için. Kısmet şimdiyeymiş :) Sadece "kuş"u yeni ördüm. Yani kuş örneğini hayata geçirmeye çalıştım, umarım kuşa benzemiştir. Göz yapıştırsam acaba daha mı kuşa benzerdi, bilemedim???

Aslında tığ ile örülebilen küçük şeylere bayılıyorum ve burada da anlatmak istiyorum ama şöyle bir sorun var. Ben tığ ile örmesini internetteki yabancı sitelerden ve youtube video'larından öğrendim. Yani terimlerin Türkçe karşılıkları hakkında en ufacık bir bilgim yok! Anlatmaya kalksam ne şekilde anlatabilirim onu da bilemiyorum???

Türkçe sitelere de çok bakmıştım ilk başlarda ama ne yazık ki anlatılanlar "hiç bilmeyen birine yönelik olmaktan ziyade çok iyi bilenler için" şeklinde. Birkaç denemem fiyaskoyla sonuçlanınca ben de diğer yolu seçmiştim. Dil bilmenin faidesi efenim :) Bu arada şunu da belirteyim ki tığ ile örmeyi 3 yıl önce öğrendim. Yani bu süre içerisinde belki güzel Türkçe siteler yapılmış olabilir bilmediğim, onun için kesin konuşmak istemem :)



Yukarıdaki gülleri de kurdeleden yaptım. Yapımları çok basit. Onları da en kısa süre de açıklamalı olarak vereceğim efenim... Takip ediniz, ettiriniz :)))

Haydi başlayalım...

İlk olarak kutunun üzerini kaplayın. Ben "halı kaydırmaz"ları çok seviyorum ve burada da ondan kullandım. Siz isterseniz kaplama malzemesi olarak kumaş ya da kağıt da kullanabilirsiniz. 

Bir de bu halı kaydırmazların çok güzel renkleri oluyor, gördüm zaman dayanamıyor, alıyorum hemen. 

Neyse...

Sıcak slikon tabancasıyla yapıştırarak kovanın zeminini kaplayın. Sadece kenar kısımlarından yapıştırmanız yeterli olur.
Benim burada kullandığım gibi delikli birşey kullanıyorsanız eğer...
iyice yapışsın diye elinizle bastırısanız eğer...
deliklerinden çıkan yapıştırıcıyla eliniz yanarsa eğer...
ilk anda acıyı farketmeyip elinizi çekmezseniz eğer...
eliniz küçük kare kare şekillerde kıpkırmızı olur da kabarırsa eğer...
yukarıda verdiğim talimatı uygulayın yeter.... :)



Artan parçaları saklayın.

Bir daha nerede, ne zaman ihtiyaç duyacağınız hiç belli olmaz!!!



Alt ve üst kenar kısımlarının çok düzgün olması için özenmenize fazla gerek yok. 

Çünkü birazdan o kısımları kurdele ya da örülmüş şeritle kapatacağız.


Ve sonra da elinizde ne varsa süslemek için belirlediğiniz, canınız istediği gibi yapıştırıverin :)











Alt kenar kısımlarını da kapatmayı unutmayın. Ben elimdeki desenli bir kurdeleyi kullandım.

Ve işte süslü kovanız kullanıma hazır efenim!!!

İyi günlerde kullanınız.









Benimki biter bitmez yapılış amacı doğrultusunda yerini buldu, kullanılmaya başlandı bile...

(offfff.... bu arada film de iyice heyecanlı hale geldi)
ÖNCE


SONRA


Arka odama koydum bunu, nam-ı diğer "hobi odası"na.

Resimledikten sonra da kapının yanına yerleştirdim. Hem ayak altındaki rulolarımı toparladı hem de o odanın renk cümbüşü haline bir renk daha kattı!

Bir de farkettiniz değil mi, "önce-sonra" belirtmesi olaya çok farklı bir heyecan ve anlam şeettirdi... :))
Bu arada lafı geçmişken daha çönce yaptığım ve şu an çöp kovası olarak kullandığımın da resimlerini ekliyorum. Çöp kovam böyleyse eğer siz düşünün evim nasıldır artık!!! :)






Bugünlük benden bu kadar efenim.
Film de bitmeye yakın. Şimdi pür "tikat" onu izleyeceğim.
Her neredeyseniz ve ne yapıyorsanız kolay gelsin, sonu iyi bitsin. Kalın sağlıcak ilen :)