30 Kasım 2015

YENİ YIL YASTIĞI :)

Arkadaşlar meLaba!

HerkeŞe iyi bir Pazartesi (artık ne kadar iyi olabilirse!!!) ve güzel bir hafta diliyorum.

Bir yaş daha büyümüş olarak karşınızdayım efenim. Şahıslı, hediyeli, sürprizli güzel bir doğum gününden sonra :)

kasım da bitti sayılır, geldi Aralık... Bu da demek oluyor ki artık her yer yeni yıl, kar tanesi, süsler, yeni yıl tarifleri... falaaaan falan!

E uymak lazım değil mi gidişe :)

O zaman biyrun yeni yıl mesajlı konulu konseptli temalı kırlentime, daha doğrusu kırlent süslemesine...

Booool bol fotoğrafladım. Takip ediniz :)

Tabiyyyy ki yeni yılın vazgeçilmez figürü kardan adam. Tığla ördüm. Öreli çok oluyor. Sanırım iki yılbaşı asarak kapı süsü olarak kullanmıştım.

Hatta teeeeeeeee ne zaman nasıl örüldüğünü de anlatmıştım. Olur da isterseniz bilgilerinizi tazelemek, buraya ve buraya bakabilirsiniz...

Gözler, anlayacağınız üzere yapıştırma. Elinizde göz yoksa eğer düğme de aynı işi görecektir. O da yoksa eğer dikerek de yine göz yapabilirsiniz...

Gövdesindeki düğmeler ise boncuktan. Yapıştırarak tutturmuştum lakin zaman geçince birkaç tanesi çıktı. Yeniden yapıştırmak yerine sağlam olsun, tam olsun diye siyah iplikle dikerek sabitledim....

Burun, ağız ve atkı yine örerek/dikerek yapıldı.

Hatırlar mısınız bilmiyorum, bir ara kot ceplerine takmıştım kafayı. Paso sağdan sondan kot topluyordum sadece cepleri için :)

İşte burada o ceplerden birini kullandım.

Dikerken ağız kısmını burada da açık bıraktım, tv kumandası falan istenirse konulabilir diye. Dikişleri hep elle yaptım. Diktiğim şeyin rengine uygun iplik seçince dikişler pek belli de olmadı böylece...

Cebin üzerine yaptığım çam ağacının düğmelerini dikerek tutturdum yine. Lakin yeşil iplik kullandım, ağaç olmasından mütevellit :) Kar tanesi gibi görünen sarı beyaz şeyler de boyutlu boyayla yapıldı.

Kar tanesi ve çelenk (wreath) yine örerek yapıldı tığla. İngilizcesini yazıyorum ki olur da internetten aratmak istersiniz veya youtube'dan video izlemek.

Kar taneleri çeşit çeşit. İngilizce bir kitaptan öğrenmiştim nasıl yapılacağını. Fırsat bulabilirsen eğer yılbaşından önce paylaşacağım bir modelini sizinle...

Allahtan ümit kesilmez!!! :)

Bunlar yeni yıl ışıkları. Yani ben o niyetle yapıp diktim, umarım oradan da öyle anlaşılıyordur.

İpe asılmışlar havasını vermeye çalıştığım ip simli gri su talı. Aynı renk iplikle dikerek tutturdum.

Bunların örülmesi kolay kolay çok kolay. En kısa zamanda onları da sepette bilin :)

İstenirse tabi rengarenk de yapılabilir bunlar, ben tek renk olmasını istedim.

Yeşil kar tanesi de olur mu demeyin??? Her zaman ki cevabımı veririm size: Ben yaptım, oldu!!!! :)


Gelelim ağacaaaaa... Kardan adamdan sonra en çok sevdiğim bu.

Ebruli iplikle ördüm, daha doğrusu örmüşüm. Çünkü bu da daha önce ördüğüm süslerden biri.

Yalnız bunda tembel davranmamışım efenim, nasıl örüldüğünü anlatmışım. İlginizi çekerse/yapmak isterseniz eğer buraya bakabilirsiniz... Teeeee 2013 yılından kalma bir post...

Bu arada süslere ek olarak meselaaaaa yıldız da ekleyebilirsiniz. Ben burada kullanmadım ama siz öreyim, deneyeyim derseniz eğer tığ terimlerini de anlattığım uzuuuuun yazımda yapılışını paylaşmıştım, faydalanabilirsiniz...

Tüm bunları diktiğim kırlent İkea'dan aldığım yastık yüzlerinden. 50 x 50 cm. Biraz büyük ama benlik bu ölçü. Öyle oturunca, yaslanınca kağıt gibi incelen, kaybolan yastıklara gıcık olduğum için büyük yastıkları seviyorum. Yani bu ölçü tam benlik!

İşte böyle arkideşler...

Haftalardır neredeyse baharı yaşadığımız Ankara'ya bugün sonunda kış gelir gibi oldu, yağmur var ve hava da soğudu.

Aman daha feci olsun...

Neden?

Çünkü yarın bende temizlik var. Ev buz gibi olsun, camlar hemen kirlensin, ben donayım evin içinde :)))

Neyse arkideşler...

Benden bugünlük de bu kadar. kasım ayının son yazısıydı.

Aralık daha verimli geçecek, öyle hissediyorum :) İçime doğdu!!!

Görüşmek üZRe...

Kalın sağlıcak ilen :)

Sevdikleriniz yanınızda, sağlıklı, huzurlu...

15 Kasım 2015

PENYE İP = TİSÖRTTEN İP = KENDİ İPİNİ KENDİN YAP!

Arkideşler merhaba!

Bahar havasında geçen bir Ankara Pazar gününün sonuna yaklaştığımız şu anlarda dilerim herkeŞ iyidir, dinlenmiştir, keyiflidir ve yeni bir haftaya hazırdır.

Ben hazırım efenim :)

Teeeeeeeeeee ne zamanlar bir çamağacı yapmıştır. O çam ağacının zemini olarak da bu ipten kullanmıştım. Hemen bakıyorum hangi yazım olduğunu, bir dEkika lütfen...
....
....
....
İşte buldum! Buradan kendisine ulaşabilirsiniz :)

İşte o ağaca temel oluştursun diye kullandığım penye ipin nasıl yapıldığını anlatmaya çalışacağım efenim...

İşlem için öncelikle bir tişörte, atlete veya uzun kollu bir penyeye ihtiyaç var. Ben kendi herhangi bir şeyime kıyamadığım için bir takım şahıstan yardım istedim ve kullanılmamış beyaz bir fanila veya tişörtmü tam olarak adlandıramadığım kullanılmamış bir materyale sahip oldum!




Burada dikkat etmeniz gereken nokta zanlımca (!) tişörtün yan dikişlerinin olmaması. Çoüu kıyafette ne yazık ki yan dikişler var ama biraz araştırırsanız eğer evde mutlaka birkaç parça bulabileceksinizdir yan dikişleri olmayan.

Dikişli olursa da aslında çok sorun değil, lakin yarım metrede bir ipinizde bu ek yerleri kabarık bir şekilde kendini belli edecektir. Bahsettiğim türde olursa dümdüz bir ip elde edebileceksiniz.

Şimdi resimleri takip lütfen...

Yapmanız gerek ilk şey tüm tişörtü düz bir şekilde şeritler halinde kesmek. Fakat bu kesikleri en dibe kadar götürmemek.

Fotoğraftan kolayca anlaşılacaktır.



Kesme işlemi bittiğinde elinizdeki parça sağ fotoğraftaki gibi olmalı.

Üst kısımda bırakacağınız boşluk 1 cm kadar olsa yeter. Eşit olmasına da gerek yok. Göz kararı bir mesafe bırakabilirsiniz.

Tekrar fotoğrafları takip lütfen!



Kesmediğiniz kısmı açın. Ben rahat görünebilmesi için bacağımın üzerine koyarak kestim siyah renk pantElonumdan ötürü. Siz yerde/masada/kanepede kesme işlemini yapabilirsiniz.

Keserken yapacağınız tek şey kesilmemiş kısmı düz olarak devam ettirmek değil, bir sonraki kesiğe doğru keme işlemidir. Yani çapraz olarak....

Bu arada kesmeye başlama kısmını göstermeyi unutmuşum.

O da soldaki fotoğrafta.

Yani gördüğünüz üzere hiç bir zorluğu yok ve gayet pratik bir yöntem eskiyen penyeleri değerlendirmek için. Hatta renk renk yaparak farklı ipler elde edebilirsiniz.

Benim bu iplerle neler yapılmış diye bakınırken en çok karşılaştığım şey harika örgü kilim/paspaslardı. Tam bir geri dönüşüm!!!

Çok keyifli ki!

Bu arada farkedeceğiniz üZRe başta yaptığınız şerit kesiklerin illa cetvelle çizilmiş gibi olmalarına gerek yok. İki kat kesildiği için kayma olması gayet olası muhtemel bir durum.

Zaten işlem bitip ip haline geldiğinde bu şeritler içe doğru kıvrılacakları için o kük çıkıntılar/ eğrilikler kendiliğinden görünmez olacaktır :)

Bitimine geldiğinde son son makas darbesi için aşağıdaki üç fotoğraf lütfen...




Kesme işlemi bitince, çok sert olmamak koşuluyla, penye şeritleri yavaşça iki eliniz arasında çekin.

Az biraz tozu oluyor haliyle ama merak etmeyin zemin siyah olduğu için böyle çok göründü size. Yoksa açık renkli bir zeminde farkedilmez bile!!!
Veeeeeeee...

Tataaaaaaaaaaam!!!

İşte penye ipiniz örülmeye, dikilmeye, bağlanmaya... hazır ve nazır!

Güzel bir de yumak haline getirin oh missssssssssss!

:)

Artık bununla yapacağınız şey taMMaaaaĞmen sizin yaratıcı gücünüze kalmış.

Hani olurda birşeyler yapıp bunlar yayınlansın derseniz eğer ve bana gönderirseniz eğer ben seve seve buraya ekleyebilir eğer :)

Neyse arkideşler...

Umarım açıklayıcı olmuştur anlatımım.

Kalın sağlıcakla, keyifle, sevdiklerinizle...

11 Kasım 2015

KİTAP AYRACI VOLUME: BİLMEM KAÇ!

Arkideşler merhaba...

Ekim de bitti. Sonbaharın son ayına geldik, kış kapıda!

Gelsin şimdi bitki çayları, battaniye, eve erken girme, soğuk, kar... Eskiden tüm bunları hiç sevmezdim. Hatta nefffffret falan ederdim. Şimdi herşey farklı, ben farklı. Sever oldum son yıllarda kışı da. Sadece hastalıklarını sevmiyorum!!!

Günler hızla geçiyor... Oyumuzu kullandık. "-muzu" diyorum çünkü yine bu defa da annemi çıkarttık kullanması için oyunu. Zor oldu ama içimiz rahat da etti. Bir dahaki seferine kısmet artık! :)

Bu arada 5 günlüğüne Maraş'a gittim, oradan da bir kere günübirlik Antep. Neler yapıp ettiğimin kısa bir özeti olarak diyebilirim ki; durmadan ve sadece "yedim... yedim... yedim..."! Sonra da geri döndüm :)

Gelelim bugüne...

Bir arkadaşımın elinde kesilmiş ahşaplar vardı kitap ayracı şeklinde. Ahşap, sunta, mdf? Ne biliiiim onun gibi birşey işte :) Epeydir elinde değerlendirememiş, sen bir bak dedi. Önce peçeteyle kaplamak geçti aklımdan fakat çok tırtıklı, girintili çıkıntılı olduğu için vazgeçtim. Hiiiiiç zora gelemem valla!!! Lakin peçeteyi o kıvrımlara göre kesmek çok zor geldi. Ben de biraz boyama, yamama ile birkaç tane yaptım.

Açıklamalarıyla paylaşayım istedim...

Ayraç boyasız haliyle bu halde. Yanları falan çok güzel, hafif yanık gibi. Bence hiçbir işlem yapmadan bile çok şık.

İlk ayraç için şekilgeçimden çıkan kartanelerini pritt ile yapıştırarak süsledim. Her iki yüzüne de 5'er tane yapıştırdım. Yapıştırdıktan sonra üzerini bir kat beyaz tutkalla kapladım. Beyaz tutkalı ahşabın üzerine fırçayla sürdüm. Fırçayı hemen yıkarsanız herhangi bir sorun yok, tekrar tekrar kullanabilirsiniz...

Sallantılı kısmını ise, yine aynı kartanesini lamine ederek yaptım. Takım olsun istedim.

Burada seçenekler sınırsız elbet. İncik boncuk, püskül, ip, zincir... istediğiniz birşeyle süsleyebilirsiniz.

Bu da bir öncekinden çok farklı sayılmaz yöntem olarak. Lakin bunu önce iki kat mavi akrilik boya ile iboyadım. Hayet parlak ve güzel oldu. Taaaa ki kartanelerini yapıştırdıktan sonra üzerlerini tutkalla geçene kadar :( Gayet mat ve orjinali ile alakasız bir renk haline geldi.

Ben de madem öyle diyerek, tutkal kuruduktan sonra, üzerini bir kat simli şeffaf oje ile vernikleyerek sorunu halletme (!) yoluna gittim :) gatet de başarılı olduğumu söyleyebilirim :)

Sallantılı süsleri ayraçla birleştirdiğim ipleri yıllaaaaaar önce cep telefonuma süs yapmak için almış, ama pek kullanmamıştım. Buraya naaasipmiş :)

Ama normal iple, deriyle, mumlu iple, yünle... aynı işi görebilirsiniz...


Yukarıdakiler için zemini önce beyaza boyadım. Yanlarını boyamak istemedim önce. Görünsün o yanık gibi olan kısımları ama sanırım tam beceremediğimden veya kullandığım fırçanın pek uygun olmadığından, yan kısımlarına da bulaşınca ben de komple boyadım.

Ardından daha önce yazıcıdan çıktı aldığım vintage desenleri yapıştırdım ve yine tutkalladım. Sallantılı kısmına bu defa kalpli plastik bir boncuk taktım ve yine simli şeffaf oCeyle vernikledim :)

Bu da beyaz zemin üzerine eva (sünger kağıt) yapıştırarak yaptığım. Yapıştırma işinde yine pritt kullandım. Ama uhu veya beyaz tutkalla da yapıştırabilirsiniz....

Sallantılı kısmında ise elimde bulunan plastik barış (peace) sembollerini kullandım. Yapıştırdıklarımla bir neviii takım oldu :)

Peace sembollerini bir tel yardımıyla tutturdum ayraca.

Ve aşağıdakiler de son 2 tanesi. İkisini de yine aynı mavi renk ile boyadım 2 kat. Soldakinin üzerindeki beyazlı kırmızılı şerit bir kurdele olup pritt ile üzerine yapıştırılmıştır. Bunda tutkal veya oCe kullanmadım.

Diğerine ise teeeeeeee bilmem ne zaman kesip yapıştırdığım ve mutfak bezlerinden yaptığım çiçeklerden yapıştırdım.

Heh heeeeeee! bana göre en yaratıcı olanı buydu!!!  :)

Her ikisininin de sallantılı kısmı için bilmem nereden bulup da bir kenara koyduğum püskülleri kullandım.

Bu arada eskiyen, kopan tespihlerdeki püsküller de böyle şeyler için gayet kullanışlı olabiliyor, bilginiz olsun diye...




İşte benim ayraçlar bunlar arkideşler...

Dışarıda yapılacak biiiiiiir sürü işim var şimdi. Tutmayın beni çıkacağım :)

Kalın sağlıcakla. Herşeyin gönlünüze göre olacağı bir Çarşamba diliyorum size...