11 Kasım 2015

KİTAP AYRACI VOLUME: BİLMEM KAÇ!

Arkideşler merhaba...

Ekim de bitti. Sonbaharın son ayına geldik, kış kapıda!

Gelsin şimdi bitki çayları, battaniye, eve erken girme, soğuk, kar... Eskiden tüm bunları hiç sevmezdim. Hatta nefffffret falan ederdim. Şimdi herşey farklı, ben farklı. Sever oldum son yıllarda kışı da. Sadece hastalıklarını sevmiyorum!!!

Günler hızla geçiyor... Oyumuzu kullandık. "-muzu" diyorum çünkü yine bu defa da annemi çıkarttık kullanması için oyunu. Zor oldu ama içimiz rahat da etti. Bir dahaki seferine kısmet artık! :)

Bu arada 5 günlüğüne Maraş'a gittim, oradan da bir kere günübirlik Antep. Neler yapıp ettiğimin kısa bir özeti olarak diyebilirim ki; durmadan ve sadece "yedim... yedim... yedim..."! Sonra da geri döndüm :)

Gelelim bugüne...

Bir arkadaşımın elinde kesilmiş ahşaplar vardı kitap ayracı şeklinde. Ahşap, sunta, mdf? Ne biliiiim onun gibi birşey işte :) Epeydir elinde değerlendirememiş, sen bir bak dedi. Önce peçeteyle kaplamak geçti aklımdan fakat çok tırtıklı, girintili çıkıntılı olduğu için vazgeçtim. Hiiiiiç zora gelemem valla!!! Lakin peçeteyi o kıvrımlara göre kesmek çok zor geldi. Ben de biraz boyama, yamama ile birkaç tane yaptım.

Açıklamalarıyla paylaşayım istedim...

Ayraç boyasız haliyle bu halde. Yanları falan çok güzel, hafif yanık gibi. Bence hiçbir işlem yapmadan bile çok şık.

İlk ayraç için şekilgeçimden çıkan kartanelerini pritt ile yapıştırarak süsledim. Her iki yüzüne de 5'er tane yapıştırdım. Yapıştırdıktan sonra üzerini bir kat beyaz tutkalla kapladım. Beyaz tutkalı ahşabın üzerine fırçayla sürdüm. Fırçayı hemen yıkarsanız herhangi bir sorun yok, tekrar tekrar kullanabilirsiniz...

Sallantılı kısmını ise, yine aynı kartanesini lamine ederek yaptım. Takım olsun istedim.

Burada seçenekler sınırsız elbet. İncik boncuk, püskül, ip, zincir... istediğiniz birşeyle süsleyebilirsiniz.

Bu da bir öncekinden çok farklı sayılmaz yöntem olarak. Lakin bunu önce iki kat mavi akrilik boya ile iboyadım. Hayet parlak ve güzel oldu. Taaaa ki kartanelerini yapıştırdıktan sonra üzerlerini tutkalla geçene kadar :( Gayet mat ve orjinali ile alakasız bir renk haline geldi.

Ben de madem öyle diyerek, tutkal kuruduktan sonra, üzerini bir kat simli şeffaf oje ile vernikleyerek sorunu halletme (!) yoluna gittim :) gatet de başarılı olduğumu söyleyebilirim :)

Sallantılı süsleri ayraçla birleştirdiğim ipleri yıllaaaaaar önce cep telefonuma süs yapmak için almış, ama pek kullanmamıştım. Buraya naaasipmiş :)

Ama normal iple, deriyle, mumlu iple, yünle... aynı işi görebilirsiniz...


Yukarıdakiler için zemini önce beyaza boyadım. Yanlarını boyamak istemedim önce. Görünsün o yanık gibi olan kısımları ama sanırım tam beceremediğimden veya kullandığım fırçanın pek uygun olmadığından, yan kısımlarına da bulaşınca ben de komple boyadım.

Ardından daha önce yazıcıdan çıktı aldığım vintage desenleri yapıştırdım ve yine tutkalladım. Sallantılı kısmına bu defa kalpli plastik bir boncuk taktım ve yine simli şeffaf oCeyle vernikledim :)

Bu da beyaz zemin üzerine eva (sünger kağıt) yapıştırarak yaptığım. Yapıştırma işinde yine pritt kullandım. Ama uhu veya beyaz tutkalla da yapıştırabilirsiniz....

Sallantılı kısmında ise elimde bulunan plastik barış (peace) sembollerini kullandım. Yapıştırdıklarımla bir neviii takım oldu :)

Peace sembollerini bir tel yardımıyla tutturdum ayraca.

Ve aşağıdakiler de son 2 tanesi. İkisini de yine aynı mavi renk ile boyadım 2 kat. Soldakinin üzerindeki beyazlı kırmızılı şerit bir kurdele olup pritt ile üzerine yapıştırılmıştır. Bunda tutkal veya oCe kullanmadım.

Diğerine ise teeeeeeee bilmem ne zaman kesip yapıştırdığım ve mutfak bezlerinden yaptığım çiçeklerden yapıştırdım.

Heh heeeeeee! bana göre en yaratıcı olanı buydu!!!  :)

Her ikisininin de sallantılı kısmı için bilmem nereden bulup da bir kenara koyduğum püskülleri kullandım.

Bu arada eskiyen, kopan tespihlerdeki püsküller de böyle şeyler için gayet kullanışlı olabiliyor, bilginiz olsun diye...




İşte benim ayraçlar bunlar arkideşler...

Dışarıda yapılacak biiiiiiir sürü işim var şimdi. Tutmayın beni çıkacağım :)

Kalın sağlıcakla. Herşeyin gönlünüze göre olacağı bir Çarşamba diliyorum size...

2 yorum :