15 Kasım 2015

PENYE İP = TİSÖRTTEN İP = KENDİ İPİNİ KENDİN YAP!

Arkideşler merhaba!

Bahar havasında geçen bir Ankara Pazar gününün sonuna yaklaştığımız şu anlarda dilerim herkeŞ iyidir, dinlenmiştir, keyiflidir ve yeni bir haftaya hazırdır.

Ben hazırım efenim :)

Teeeeeeeeeee ne zamanlar bir çamağacı yapmıştır. O çam ağacının zemini olarak da bu ipten kullanmıştım. Hemen bakıyorum hangi yazım olduğunu, bir dEkika lütfen...
....
....
....
İşte buldum! Buradan kendisine ulaşabilirsiniz :)

İşte o ağaca temel oluştursun diye kullandığım penye ipin nasıl yapıldığını anlatmaya çalışacağım efenim...

İşlem için öncelikle bir tişörte, atlete veya uzun kollu bir penyeye ihtiyaç var. Ben kendi herhangi bir şeyime kıyamadığım için bir takım şahıstan yardım istedim ve kullanılmamış beyaz bir fanila veya tişörtmü tam olarak adlandıramadığım kullanılmamış bir materyale sahip oldum!




Burada dikkat etmeniz gereken nokta zanlımca (!) tişörtün yan dikişlerinin olmaması. Çoüu kıyafette ne yazık ki yan dikişler var ama biraz araştırırsanız eğer evde mutlaka birkaç parça bulabileceksinizdir yan dikişleri olmayan.

Dikişli olursa da aslında çok sorun değil, lakin yarım metrede bir ipinizde bu ek yerleri kabarık bir şekilde kendini belli edecektir. Bahsettiğim türde olursa dümdüz bir ip elde edebileceksiniz.

Şimdi resimleri takip lütfen...

Yapmanız gerek ilk şey tüm tişörtü düz bir şekilde şeritler halinde kesmek. Fakat bu kesikleri en dibe kadar götürmemek.

Fotoğraftan kolayca anlaşılacaktır.



Kesme işlemi bittiğinde elinizdeki parça sağ fotoğraftaki gibi olmalı.

Üst kısımda bırakacağınız boşluk 1 cm kadar olsa yeter. Eşit olmasına da gerek yok. Göz kararı bir mesafe bırakabilirsiniz.

Tekrar fotoğrafları takip lütfen!



Kesmediğiniz kısmı açın. Ben rahat görünebilmesi için bacağımın üzerine koyarak kestim siyah renk pantElonumdan ötürü. Siz yerde/masada/kanepede kesme işlemini yapabilirsiniz.

Keserken yapacağınız tek şey kesilmemiş kısmı düz olarak devam ettirmek değil, bir sonraki kesiğe doğru keme işlemidir. Yani çapraz olarak....

Bu arada kesmeye başlama kısmını göstermeyi unutmuşum.

O da soldaki fotoğrafta.

Yani gördüğünüz üzere hiç bir zorluğu yok ve gayet pratik bir yöntem eskiyen penyeleri değerlendirmek için. Hatta renk renk yaparak farklı ipler elde edebilirsiniz.

Benim bu iplerle neler yapılmış diye bakınırken en çok karşılaştığım şey harika örgü kilim/paspaslardı. Tam bir geri dönüşüm!!!

Çok keyifli ki!

Bu arada farkedeceğiniz üZRe başta yaptığınız şerit kesiklerin illa cetvelle çizilmiş gibi olmalarına gerek yok. İki kat kesildiği için kayma olması gayet olası muhtemel bir durum.

Zaten işlem bitip ip haline geldiğinde bu şeritler içe doğru kıvrılacakları için o kük çıkıntılar/ eğrilikler kendiliğinden görünmez olacaktır :)

Bitimine geldiğinde son son makas darbesi için aşağıdaki üç fotoğraf lütfen...




Kesme işlemi bitince, çok sert olmamak koşuluyla, penye şeritleri yavaşça iki eliniz arasında çekin.

Az biraz tozu oluyor haliyle ama merak etmeyin zemin siyah olduğu için böyle çok göründü size. Yoksa açık renkli bir zeminde farkedilmez bile!!!
Veeeeeeee...

Tataaaaaaaaaaam!!!

İşte penye ipiniz örülmeye, dikilmeye, bağlanmaya... hazır ve nazır!

Güzel bir de yumak haline getirin oh missssssssssss!

:)

Artık bununla yapacağınız şey taMMaaaaĞmen sizin yaratıcı gücünüze kalmış.

Hani olurda birşeyler yapıp bunlar yayınlansın derseniz eğer ve bana gönderirseniz eğer ben seve seve buraya ekleyebilir eğer :)

Neyse arkideşler...

Umarım açıklayıcı olmuştur anlatımım.

Kalın sağlıcakla, keyifle, sevdiklerinizle...

4 yorum :

  1. Yine çok faideli bir yayın olmuş eline sağlık canım. Merveye perde yaptım ben bunlardan :) Blogda bir bak istersen :) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Sema Hanım, bloğunuza hemmen baktım. Cep telefonumdan yorum yazma girişimim iki kere çalan telefonla sabote olduğu için bilgisayardan tekrar yazmaya karar verdim. Ondandır geciken cevabım.

      Sevgiler benden :)

      Sil
  2. Merhabalar, nasilsiniz? Umarim her sey yolundadir. Oncelikle kendimi tanitayim ben heybemdeki huzur blogunun sahibesi Esra. Sizi "Hobini Anlat" isimli projemden bahsetmek icin rahatsiz ediyorum. Hobini Anlat etkinligi bir nevi konuk yazar etkinligi olup bu proje ile hobiseverlere rehber niteliginde bir arsiv olusturmayi planliyorum. El isi dunyasinin siniri yok ve her teknik hakkinda pratik bilgilere ulasmak kolay olmuyor. Ben de ugrastigi iste profesyonel oldugunu dusundugum sevilen blogger arkadaslarimdan bu konuda yardim bekliyorum. Makyaj bloglari arasindaki dayanisma maalesef hobi bloglarinda yok. Bu vesile ile hobi bloglari arasinda da bir kaynasma olacagini umuyorum. Zaman ayirip okudugunuz icin cok tesekkur ederim. Bana heybemdekihuzur@gmail.com adresinden ulasabilirsiniz. Sevgiler 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, yorumunuz dikkatlice okudum. Lakin benden birşey mi istiyor olup olmadığınızı tam olarak anlayamadım. Arşiv oluşturmaktan söz ediyorsunuz. Eğer bu arşiv çalışması sırasında paylaştıklarımdan faydalanma gibi bir düşünceniz var ise bunu seve seve kabul ederim, mutlu da olurum. Bunun dışında yapmamı rica ettiğiniz başka birşey var ise lütfen tekrar belirtin sevgili Heybemdeki Huzur...

      Sevgiler benden...

      Sil