5 Temmuz 2012

KENDİ ŞABLONUNU KENDİN YAP! (SEMA HANIM'A)

Efeniiiiiiiim yine merhaba!
Aslında Cuma günü düşünmüştüm bu yazıyı amma velakiiiiiiin Cuma bildiğiniz üzere (20 kere tekrarladığım gibi) yeğenim geliyor ve ben onu karşılamak için İstanbul'da olacağım. Sonra onu gezdireyim tozdurayım, aman bir de tatile gidelim derken olur da belki vakit bulamam diye bir gün erkene aldım yazımı :)
Konumuz kesme-biçme-boyama... işlerinde kullanılabilecek şablonlar. Elbet hazırları da var bunların. Şimdilerde eskiye göre çok daha da kolay bulunabiliyor ama her istediğiniz şekli de bulmanız bazen mümkün olmuyor. Ben burada daha çok şablonlardan bahsedeceğim. Stensıllar (stencil) biraz daha farklı. Ama benim anlatacağımı yapan onu da çok kolay yapabilir... Stensıl genelde ahşap, duvar, tahta boyama, bordür yapma işlerinde kullanılıyor ki boya işleri benim uzun bir süredir ilgilenmediğim bir başlık. Bu aralar ilgim kes-yapıştır kumaş işleri. Bunun için de kendi yaptığım şablonları kullanıyorum...
Elimde hazır olarak satılanlardan çokça var, kimisini buradan kimisini yurtdışından aldığım. Çizim konusunda sanırım en büyük icat bunlar olsa gerek :)
İşte benim hazır şablonlarım:
Bunları 1 milyoncudan almıştım. Çok küçükler. Daha çok kesme işleri için değil de çizme -boyama için uygunlar.


 Aşağıdakilerden geometrik şekilli olanları çeşitli yurdum kırtasiyelerinden , diğer ikisini ise yurt dışından almıştım...

  
Aşağıdakilerin hepsini yurtdşından almıştım. Tekli değil paketler halinde satılıyordu. Duysanız o kadar da ucuzdu ki! Sanırsam çocuk aktiviteleriyle ilgili bir mağazadan almış, sonra da neden bu kadar az aldığım için kendime kızmıştım...

Bunlar da kahve ya da sütlü tatlıların üzerlerini tarçın veya başka bir şey dökerek şekilli olarak süslememek için satılan plastik şeyler. Nereden aldığımı tam olarak hatırlamıyorum ama çok kullanışlı olduklarını söyleyebilirim :)


 Şablon hazırlamak için çok fazla şeye ihtiyacınız yok. İstediğiniz şekil, asetat kalemi ve bir de makas! Hepsi bu!
Ben genelde hazır olan resimleri kullanmayı tercih ediyorum. Ammaaaaaaaa başka birşey daha var ki onlar en çok yararlandıklarım.
Neler mi?
Pasta kalıpları!
Metal ya da plastik farketmez... Bir arada bunlar da takıntı konularımdan biriydi, deli gibi, çılgınlar gibi bunlardan topluyordum. Harıl harıl da kurabiye yapıyordum. Derken bileğimde sinir sıkışması oldu, hamur yoğuramadım derken pasta kalıplarım farklı bir misyon üstlenerek yiyecek-içecek hizmetlerinden art-craft sektörüne atladılar iyi de ettiler.
Hani bu altlıkları hastalık şeklinde topluyordum dedim ya, inanmazsanız bakın tıka basa dolu iki çekmeceme... Çiçeklisi, hayvanlısı, yeni yıllısı, alfabelisi, geometrik şekillisi.... HEPSİNDEN FAZLA FAZLA VAR BENİM...!


Şablon hazırlamak için önce şekillerinizi belirleyin. Ben 2 tanesini pasta kalıbından 4 tane de internetten bulup kestiğim papatya deseninden hazırlayacağım.
Şablon için kullanacağınız şey ne kadar sert olursa kullanımı da o kadar kolay ve uzun ömürlü olacaktır. Ben bunun için plastik tabaka kullanıyorum. Onu nereden buluyorsun derseniz eğer ben size evdeki naylon dosyalı klasörlerin kapaklarını kullandığımı söyleyeceğim. Kalın kartonlar, mukavvalar da aynı işi görecektir...
Sırasıyla resimleri takip edin efenim...











Tabi siz isterseniz eğer benim gibi şablonun yanından kesip sonra yapıştırmayabilir, sert bir zeminin üzerinde maket bıçağı kullanarak sadece içini çıkarabilirsiniz. Ancak o yöntem benim için daha zor olan, genelde hep parmaklarımı kestiğim ve daha uzun sürdüğü için ben bu şekilde yapmayı tercih ediyorum. Size kalmış...





Simsalabimsoooooooooooooooooooo.... 

İşte şablon da haır, kestiğiniz desen de. Bunları çeşitli renklerde ve boylarda kesebilir, her türlü süsleme ve aplike işlerinde kullanabilir, kağıt üzerine uyguladıklarınızı kartlarınızda kulanabilir, her istediğinizi yapabilirsiniz! Gerisi tammmamen size kalmış ki! 

Ben bir sürü şey yaptım bunlardan, göstereceğim size de en kısa sürede.
İşte benim kendi hazırladığım şablonlarım... :)

Bu arada çok çok sevgili Sema Hanım... Dilerim sorunuz bir parça da olsa cevap bulmuştur... Bugünkü proCem sadece sizin içindi :)))))

Bu aralar eskiden haftada birkaç bölümle sınırlı olan CSI merakım tavan yapmış durumda. Günde on tane izlesem bıkmıyorum. On tane izlediğin oldu mu hiç bir günde derseniz eğer ben de size evet derim görürsünüz gününüzü! Belimin ağrısından dolayı kıpırdayamadığım bir gündü... 

Nedir bu CSI derseniz eğer ben de size derim ki Crime Scene Investigation'ın (kıraym siin investigeyşın şeklinde okunuyor) başharfleri yani bizdeki karşılığıyla "Olay Yeri İnceleme". CSI:New York, CSI:Miami, CSI:Vegas, NCIS... 

Fox Crime kanalı sabahtan akşama bunları gösteriyor! Favorim elbette ki CSI:New York! Gittiğimde gezdiğim ve inşallah ileride yaşayacağım yerleri izliyorum :))) Şu an yarı dedektif gibiyim resmen, hiçbir şey kaçmaz benden!!!!
Yeğenim de çok sever bunları izlemeyi. Geldiğinde Ankara'da olacağımız süre boyunca muhtemelen oturup deli gibi, bazılarını ikinci defa, izleyip duracağız dondurmalar eşliğinde :)
Gecenlerde alışverişe çıkmıştım, hani şu Rossman'a falan gidip de renkli mutfak bezlerini topladığım gün... Bir sürü peçete de aldım. Bunda da ayarsızım. Desenli peçetelere dayanamıyorum. Kullanışlı değiller, çok sertler ama ben yine de alıyorum. Gerçi almamın çoğunluk sebebi servislerde kullanmaktan ziyade birşeyler kaplamak ya! 

Şimdilik sadece yeni aldıklarımı göstereceğim. Geniş bir vakitte de tüm peçetelerimi :)
  









 
Nasıllar? Tablo gibiler değil mi? Aldığım yerler öyle çok özel yerler değildi, çoğunu süpermakrketlerden bulup aldım...

Yandaki resme bayılıyorum! Yeğenimin facebook sayfasında görmüştüm kaç zaman önce, çok hoşuma gitti. Bir sürü yerde profil resmi olarak hep bunu kullandım. Bir yerlerde karşılaşırsanız eğer bilin ki o benim! Demek ki seveceğim çok belliymiş ki yıllar önce yine abimin yanına gittiğim bir seferinde üzerinde bu desen bulunan bir tiiiiişört de almıştım... 

Bu arada belirteyim ki tişörtüm ütülüdür ama resimde nedense tam tersi çıkmış! Sonradan farkettim, idare ediverin artık. Yıllardır dolabın bir köşesinde kalmış. Yakası çok sıkı olduğundan olsa gerek. Terziye götüreceğim bakalım ne yapabilir, sonra da seve seve giyineceğim!


Sonraaaaaaaa yine internette dolanırken Tish-0 diye bir yere denk geldim. Biraz kurcalayayım, ilginçmiş yav dedikten sonra üzerine işte bu desenden basılmış olan bir çanta gördüm. Sipariş sayfasında görünen şekliyle çantanın üzerinde "I love you this much" ifadesi vardı, sevinçle sipariş verdim. 

Zamanında geldi, hatta tahminimden çok daha erken. Ama şaşırdım! Siparişi İngilizce verdim, çanta Türkçe gelmişti...!



Benden bugünlük de bu kadar efenim.... 

Biliyorsunuz heyecanlı ve mutluyum. Erken yatıp erken kalkmalıyım :) 

Yarın günübirlik İstanbul yolculuğum var. Detaylar en kısa sürede burada. 

Görüşmek üzere efenim. 

Kalın sağlıcak ilen!



16 yorum :

  1. Demetcim ellerine sağlık benim için süperr bir rehbersin. Senden ne kadar çok şey öğrendim bilemezsin. Güzel yeğeninle sana keyifli günler diliyorum. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim...

    Size de keyifli günler olsun :)))

    Sevgi bizden efenim :)))

    YanıtlaSil
  3. Merhaba,

    Şablonlarını, peçetelerini... ve asıl anlatma tarzını çok sevdim.
    Artık takipteyim :)

    sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Nowacraft,
      Söylediklerin için çok teşekkür ederim. Evet! Şablonlarıma, delgeçlerimei peçetelerime bayılın! Bunu da ifade edin. Edin ben de şımarayım iyice. Şımarıp tepenize çıkıp hergüne birşey yapayım :)))
      Tekrar teşekkür ederim...
      Madem takipteyim diyorsun, ben de diyorum ki HOŞGELDİN DÜNYAMA!!!
      Sevgiler...

      Sil
  4. Merhabaaaa :))

    blogunu çok beğendim çok eğlencelii ;))

    bende beklerim http://pamuksekerblog.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Sevgili Pamukşeker!

    İltifatına çok teşekkür ederim... Gelmez miyim!!!! Hemmen ziyaret ettim bloğunu, ellerine sağlık! Butiğin, mutfağın... Ne kadar hamaratsın ki böyle! :)

    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim şımartıyorsun beni :) kıyısından köşesinden her şeye bulaşmayı seviyorum da :)

      Sil
    2. Yok yok! Bulas sen herseye :)

      Sil
  6. Pasta kalıbından şablon çok iyi fikir.Çok sevdim bunu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Gunes cok tesekkur ederim... sen bir de aklimdakileri bilsen!!!

      Sil
  7. uuuuuuuuuu, ne çok malzeme var orda maşallah diyeyim:)) eğlenceli ve sıkmadan anlatımız çok hoş. başarılar dilerim demet :))

    esrayagiz.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Esra...
      Evet! Malzemem cok. Birseyler uretmek kadar bunlari yapacagim seylride biriktirmek cok keyif veriyor bana. Begenilerin icin de ayrica cok tesekkur ederim. Eve donunce ilk isim senin sayfana bakmak olacak... Tekrar tesekkur ederim.
      Sevgiler :)

      Sil
  8. Cok hoş basarilar dilerim bi sorun olcak keçe çalışırken küçük ayrıntıları yani iç kısma gelen yerleri neyle kesiyorsunzz bilen varsa lütfen paylassin ..g

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba! Geç yanıt veriyorum (aslında ben bunu hep yapıyorum), kusuruma bakmayın lütfen....

      Keserken küçük yerleri, iç kısıma gelen yerleri kesmek diğer kısımlara göre biraz daha sıkıntılı oluyor. Elimde farklı boylarda birkaç tane makas var. Küçük kısımlarda yine elimdeki en küçük makası kullanıyorum. İşimi biraz daha kolaylaştırıyor. Hatta bir dönem kullanmadığım manikür makaslarını bile bu işte değerlendirmiştim.

      Makasınız ne kadar keskinse işiniz o derece kalay oluyor.

      Uamrım sorunuza yanıt verebilmişimdir....
      Sevgiler

      Sil
  9. Merhaba, ben şablon kesimiyle ilgili bilgi almak istiyorum .Yardımcı olursanız sevinirim.Mesela diyelim ki şu fotoğraftaki gibi kesim yapmak istiyorum. Bunu makasla mı keseceğim ?Ya da hangi aletleri kullanmalıyım ? http://www.ozmutlu.com.tr/wp-content/gallery/kece-lazer-kesim/il_570xn_256563336.jpg kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sevgili Duygu

      Verdiğiniz adresi inceledim. Lazer kesim elbette ki apayrı. Çok daha profesyonel ve çok daha kısa sürede detaylı kesim yapmak mümkün. Eğer bunlar gibi kesim yapmak istiyorsanız sanırım bolca sabra ihtiyacınız olacak (kelebeği kastederek söylüyorum bunu)
      Bu tür kesim için ince uçlu makasın yanısıra maket bıçağı kullanmak da işinizi kolaylaştıracaktır. Özellikle iç ve küçük alanları kesmek için. Ve tabi bunu yaparken kesme matına/tahtasına da ihtiyaç duyacaksınızdır.

      Biraz çabayla elle kesilenlerin de en az lazerle kesim yapılmış kadar güze ve düzgün olabileceğine eminim. Umarım cevabım faydalı olmuştur.

      Kolaylıklar diliyorum. Sevgiler.

      Sil