14 Ekim 2011

PEÇETE İLE TAŞ KAPLAMA


Merhaba! 

Çoktandır hazır olan bir proje var
bugün. Evet, çoktandır hazır amaaaaa ne yazık ki geçen Cuma günü bilgisayarım bozulmasından bu yana beklemekte olan bir proje :((((( 


Tembellik edip bilgisayarımdaki bilgisayarımdaki bilgileri, dosyaları son zamanlarda yedeklememiş olmam da cabası! 


Derkeeeeeen yaklaşık 1 hafta içerisinde sorun çözüldü, hiçbir dosyam kaybolmadı.

Ama çıkardığım dersler çok oldu: 

1. Bilgilerini daima yedekle,
2. İnternette her bulduğun ilginç dosyayı indirmeye veya programı kurmaya kalkma,
3. Youtube videolarını youtube'da izle, illaki bende de olmalı diyerek indirme,
4. İndirdiğin herşeyi virüs taramasından geçir. Gerçi benim bilgisayarımdaki sorun virüsle alakalı değildi ama olsun, bu da önemli,
5. Aynı fonksiyonu yerine getiren programlardan bir tanesinin olması yeterli, beş tane aynı işi gören programa gerek yok,
6.Bilgisayarda bir problem olunca format atmak illaki tek çözüm değil, biraz kafa yormak gerçek sorunu bulmaktaki tek yol.


...Veeee tabi bu arada sorunun çözülmesi için bir sürü vaktini harcayan, ikide bir telefon açmalarımı sabırla karşılayan ve çaba gösterenlere teşekkürü bir borç bilirim efenim, sevgili Tanju bey ve adını hatırlayamadığım diğer bey! (isim hafızam ne yazık ki çok kötüdür).

Şimdi herşey yolunda! Hayatım normale döndü. Meğer amma da bağlıymışım bilgisayara, ilk birkaç gün bomboş gibi gelmişti...

Neyse, bu kadar laf kalabalığından sonra gelelim projemize, taş kaplamaya :) Her zamanki gibi önce neler lazım bize, onu bir görelim:

Gerekli Malzemeler:
-Yüzeyi düzgün büyükçe taşlar
-Beyaz/krem rengi boya
-Peçete
-Peçete tutkalı
-Vernik + fırça
-Islak mendil


Benim kapladığım taşlar bunlar. Nereden bulduğumu merak ederseniz hemen söyleyeyim, yapı marketlerde torbalar içerisinde rahatlıkla bulabilirsiniz. 

Haaaa ben gidip de taşa maşa para vermem diyenlerdenseniz eğer deniz kıyısında da çok güzel taşlar bulmanız elbette mümkün. 

Başlamadan önce ıslak mendille taşların üzerini mutlaka silin.  Temiz görünüyor bile olsalar mutlaka ince bir toz tabakası oluyor. Yandaki resimde de gördüğünüz üzere silmek için kullandığım ıslak mendiller birkaç taştan sonra gri-sarı bir renk aldı.

Taşları iyice temizledikten ve kuruttuktan sonra boyama faslına geçiyoruz. Açık renk bir boyayla-ki ben elimdeki ahşap boyalarını kullandım- taşı boyayın. Açık renk boya kullanın ki peçeteyi yapıştırdığınızda deseninden hiçbirşey kaybetmesin. İsterseniz tek kat boyamayla bırakabilirsiniz ama ben her zaman iki kat boyamayı tercih ederim alttaki zemini tamamiyle kapatmış olayım.
Bu arada bir karar vermeniz gerekiyor, o da şu: taşların altını da peçete ile kaplayacak mısınız? Tamamen size kalmış, isterseniz her yanını kaplayabilir isterseniz sadece görünen kısımlarını kaplayarak da bırakabilirsiniz. Eğer ilk yolu seçecekseniz ki ben öyle yaptım- o zaman taşın her yerini boyayın. Eğer ikinci yolu tercih edecekseniz boyayabilirsiniz de olduğu gibi bırakabilirsiniz de...




Yandaki fotoğraf da hem alt hem de üst yüzeyleri boyanmış olan taşlarım. Bu arada başta birşey eklemeyi unutmuşum. Taşların büyüklükleri size kalmış. İrili ufaklı olabilirler kullanacağınız yerlere bağlı olarak.






Sıra geldi peçetelere... Benim taşları kaplamak için kullandığım peçeteler bunlar:










Öncelikle peçeteleri ayrıştırın. Bu sadece bu proje için değil, tüm peçete dekupajı işlemlerinde geçerli bir durum. Yani peçetenin desenli kısmının altındaki diğer tüm katları ayırmak.Eğer peçetenin tümünü değil de sadece bir kısmını dekupaj yapacaksanız (örneğin bir çiçek veya kelebek), size tavsiyem peçetenin katlarını ayırmadan önce kesmenizdir. Aksi halde incecik olan peçeteyi detaylıca kesebilmek çok zor oluyor.


Önce taşın kaplayacağınız yüzünü fırça kullanarak peçete tutkalıyla kaplayın (alttaki resimler). Ardından peçetenin istediğiniz desenini ortalayarak yapıştırın ve elinizle küçük küçük bastırarak iyice yapışmasını sağlayın. Ve ardından üst yüzeyine de peçete tutkalı sürerek yayın. Bu sırada fırçanız çok kuru olursa yapıştırdığınız peçete yırtılabilir. Bu arada merak etmeyin tutkal kuruyunca yüzey o mat halinden sıyrılıp yine parlak duruma geliyor.


Tutkal kuruduktan sonra eğer arka yüzünü de kaplayacaksanız aynı işlemi diğer yüzüne de tekrarlayın. Tutkalın kuruması için yaklaşık 15-20 dakika beklemeniz yeterli olacaktır. İşte benim her iki yüzü de peçeteyle kaplanmış ama henüz verniklenmemiş taşlarım...




Sıra geldi verniklemeye... 

Aslında verniklemeden de kullanılabilir yaptıklarınız ama vernik her zaman için yapılan şeyin dayanıklılığını artırıyor. Bildiğiniz üzere 2 tür vernik kullanılıyor genelde; su bazlı ve tiner bazlı. 

Su bazlı olan daha çabuk kuruyor, kokusu yok gibi ve uygulaması daha kolay. Yat verniği daha geç kuruyor, sevmeyenler için ağır bir kokusu var, kullanıldığı zaman açık bir alan veya en azından havalandırma olması uygun olur. Ayrıca uygulandığı bazı zeminlerde rengin biraz sarı bir hal almasına da sebep oluyor. Ama yine de benim tercihim her zaman için yat verniği. Hem daha parlak hem de daha dayanıklı oluyor su bazlı verniğe göre. Burada da yat verniği kullandım.

Bu arada son bir hatırlatma yapayım, eğer yat verniği ile birşey vernikleyecekseniz biriktirin ve hepsini aynı anda çıkarın. İşiniz bittikten sonra fırçanın tinerle temizlenmesi gerekiyor. Tiner de fırçayı biraz harap ettiğinden ben vernikleme işlemleri için çoğunlukla ucuz fırçalardan kullanıyorum, bozulursa da fırça hiç üzülmüyorum. 

Resimde de göreceğiniz üzere burada vernikleme için kullandığım fırça bir milyoncudan aldığım bir fırça.

Ben her iki yüzeyini de vernikledim. Kuruması yaklaşık 2 günü aldı ama sonuçtan çok memnunum! Aşağıdakiler de taşlarımın verniklenmiş halleridir. Nasıl da parıl parıl parlıyorlar değil mi? :))










Hani az önce demiştim ya, peçeteyi yapıştırdıktan sonra üzerine tutkal sürerken eğer fırçanız kuru olursa peçete yırtılabilir diye, eğer alttan üçüncü sırada yer alan köpek desenli olanlardan sağdakine bakarsanız eğer ne demek istediğim anlaşılacaktır. Bunun olmaması için tavsiyem tutkalla çalışmaya başlamadan önce fırçanızı hafifçe suyla nemlendirmeniz.

Pekiiii.... Bir sürü taş kapladık, vernikledik, kuruttuk. Eeeeee? Ne yapacağız bunlarla? Benim aklıma gelenler aşağıdakiler. Eğe sizin aklınıza başka bir fikir gelirse eğer iletin lütfen. Ben en çok (büyük olan taşları) birini salonumda diğerini ise yatak odasında kapı tutucusu olarak kullanmayı tercih ettim.



Sanırım bun taşların en verimli olarak kullanılacakları bir diğer uygulama konusu da "ağırlık" olarak kullanılmaları olmalı; ofiste, evde...



Veya sadece uygun bir yere koyarak dekoratif amaçlı olarak da kullanılabilirler...



Hadi bakalım! Kullanın hayalgücünüzü, siz de yeni fikirler üretin bu sevimli taşları kullanmak için. Bunu yaparken de harika bir haftasonu geçirin, sevdiklerinize vakit ayırın. Varsa eğer uzuuuun zamandır ihmal ettiğiniz birini arayıp halini sorun. Bilgisayarınızdaki kaybetmekten korktuğunuz dökümanlarınızı yedekleyin. Ve kendinize iyi bakın.

Haftaya görüşmek üzere efenim...! :)))



Bu arada taşların yeni bir kullanım alanını daha buldum. Buraya lütfen...!
(6.Mart.2012)

5 yorum :

  1. peçete tutkalını nasıl bulabılırız onun yerıne baska herhangı bır yapıstırıcı olsa olmazmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba...

      Peçete tutkalını hobi malzemeleri satan yerlerde ya da Bauhaus, Tekzen, Koçtaş gibi yapı marketlerden bulabilirsiniz.

      Daha çnce peçete tutkalı değil de normal ahşap tutkalıyla yapıtırmayı denemiştim, gayet de güzel olmuştu. Yani dilerseniz normal tutkal da aynı içi görebiliyor. Umarım yardımcı olaabilmişimdir.

      Sevgiler

      Sil
  2. Tutkal sonrası fircayi tekrar kullanabiliyomuyuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba! Gec cevap için özür dilerim.
      Eğer kullanım sonrası fırçanızı dikkatlice temizler ve kurularsanız eğer elbette defalarca kullanabilirsiniz.

      Sil
  3. Yabancı bloklarda bolca bilgi bulunan ama Türkçe olarak doğru dürüst bir bilgi bulamadığım "kağıt boncuk - paper bead" ile ilgili bir soru sormak istiyorum size. Kağıdı kesip boncuk olacak şekilde kıvırdıktan sonra bazı videolarda (yanlış anlamadıysam) bir çeşit vernik sürüyorlar veya sıpreyliyorlar. Bu vernik ne çeşit bir vernik? Ben kırtasiyeden minicik bir vernik aldım. Ama istediğim gibi veya videolarda gördüğüm gibi parlak yapmadı. Bazı videolarda da yaptıkları kağıt boncuğa tırnak koruyucusuda sürüp işi bitiriyorlar. Aynı görevi yapar mı?

    YanıtlaSil